Ez a weboldal sütiket használ a megfelelő működés érdekében.


Szakmai beszámoló

 az I.Világháborús emlékművek felújításához

a KKETTKK 2016/P02/55/3/255 számú támogatási szerződés szerint

 

A támogatási szerződésben foglaltak szerint a pályázat keretében a következő munkálatok kerültek elvégzésre.

Községi Temetőben található emlékmű: (Cím:Alap Kossuth Lajos utca hrsz:1035)

A mészkő falazatot megtisztították, felújították. Az emlékmű tetejére műkőből fedkövek kerültek elhelyezésre, mely a vízelvezetés szempontjából vált szükségessé, mert a csapadék az évek folyamán a köveket megrongálta. A kövek közötti fugákat kőfestékkel kenték át, szintén állagmegóvás céljából. Az emlékfal hátsó járda betonozását alapozással újrabetonozták, az emlékmű körüli betonozott teret lecsiszolták és festették. A betonvirágtartókat felújítását azok lecsiszolásával valósította meg a kivitelező.  

 

Központi emlékmű: (Cím: Alap Dózsa György utca 2.)

A központi emlékmű egy első világháborús katonát ábrázol. A felújítás állványkészítéssel kezdődött. Az elsődleges feladat a lecsiszolás, tisztítás, tömítés volt. Az elvégzett javítások után következett a festés. A szobor talapzatán elhelyezett márványtáblákat gránitra cserélte a kivitelező. A teljes cserére azért volt szükség, mert az idő folyamán a vésett betűk mélységei teljesen kikoptak. A felújítás során fekete gránitlapok kerültek felhelyezésre, csavarozással felfogatva az emlékmű mind a négy oldalán. A gránitlapokra 1400 betű vésésével kerültek fel az I.világháború hőseinek nevei.  Az emlékmű közvetlen talapzata és környezete is felújításra került. Két méter szélességben térkő került lerakásra az emlékmű köré, valamint négy db kő virágtartó és kő dísz került kihelyezésre.  

 

 

A támogatás keretein belül a település 1.374.000 Ft vissza nem térittendő támogatásban részesült az " I. világháborús emlékmű felújítása" című nyertes pályázata során.

 

Támogató: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

Támogatott: Alap Község Önkormányzat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alap Község Önkormányzata.