Ez a weboldal sütiket használ a megfelelő működés érdekében.


A vadásztársaság történeti bemutatása

A vadásztársaság 1947. január 1-jén alakult 19 alapító taggal. Ekkor javarészt az Arany János Mg. TSZ kezelésében lévő földterületeken folyt a vadgazdálkodás. A terület nagysága 7.525 ha-t tett ki. A megalakulás célja a területeken lévő vadállomány hasznosítása, és az alapítóknak ill. azok vendégeinek szórakozási lehetőség biztosítása volt. A területen jelentős fácán, mezei nyúl, fogoly és őz állomány volt. A vadvízi felület kevés volt, de a szomszédos vadásztársaság területén ebből bőven található volt. Többek között a jó vízivad vadászati lehetőség és az időközben kialakult barátságok miatt a két vadásztársaság 1977. január 1-jén egyesült. Így jött létre a mai név is – Sárréti Egyetértés Vadásztársaság. Az egyesülés során a vadászterület is közel a duplájára nőtt, mintegy 15.403 ha nagyságúra. A terület növekedésével együtt nőtt a vadászok száma is, amely az egyesüléskor 46 főre emelkedett. A vadásztagok mellett két fő hivatásos vadász is alkalmazásban állt.

Az évek múlásával mind többen kaptak kedvet a vadászathoz, így a fokozatos tagfelvétellel 1990-re a vadásztagok száma elérte a 63 főt. A privatizáció és az 1996-ban elfogadott „A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint vadászatról” szóló törvény, valamint a 2007-ben lezajlott vadászterületek újrafelosztása megváltoztatta a VT. helyzetét. Az addigi terület kb. 3.300 ha-ral csökkent, így alakult ki a mai 9499 ha. Ebből a vadgazdálkodásra alkalmas terület 8741 ha-t tesz ki. A terület csökkenése mellett fogyatkozott a vadásztagok létszáma is. A mind több fizetési kötelezettség és a fokozódó szigorítások hatására, valamint az egyre csökkenő vadlétszám, így vadászati lehetőség csökkenés hatására a vadásztagok létszáma ma 47 fő.

A vadásztársaság mai helyzetét a stabilitás és a szervezettség jellemzi, aminek ékes bizonyítéka, hogy 2007-ben megkapta a gróf Nádasdy Ferenc díjat. A díjat gróf Nádasdy Ferenc alapított azon vadgazdálkodók elismerésére, akik kiemelkedően teljesítenek mind a vadászat, mind a vadgazdálkodás terén. A vadásztársaság igyekszik részt venni minden, a falu életében jelentős rendezvényen, akár szervezésben, helybiztosításban vagy éppen az ételek alapanyagának biztosításával. Mindezek mellett a vadászház rendszeresen otthont biztosít az önkormányzati rendezvények, polgárőr rendezvények, fiatalok által szervezett rendezvények számára, igyekszik ezzel aktívan kiszolgálva a lakosság igényeit. A vadászház inpozáns környezetben, jó megközelítési lehetőséggel, 30-35 fő férőhellyel áll mind a vadásztársak, mind a falu lakosainak rendelkezésére.

 

 

 

Alap Község Önkormányzata.